KANAL TEDAVİSİ

KANAL TEDAVİSİ

Bir diğer adı endodontik tedavi olan kanal tedavisi halk arasında çok ağrılı bir operasyon olarak tanımlandığından sıklıkla ertelenir. Aslında bilinenin aksine operasyon sırasında hasta ağrı hissetmez. Basit tanımı ile tedavi şu şekilde olmaktadır. Dişin zarar görmüş veya enfekte olmuş özü (pulpa) çıkarılarak diş dezenfekte edilmektedir. Ardından dişin içine dolgu malzemesi enjekte edilmesi işlemidir. “Kanal tedavisi kaç dakika sürer” sorusu da diş hekimlerinin karşısına çıkan ilk sorular arasında yer almaktadır. Kanal tedavisi 45 dakika civarında sürmekte ve diş kurtarılmaktadır. Kırık ya da çatlağın olduğu durumlarda veya çürüğün meydana geldiği hallerde bakteriler pulpa içine kadar gelmekte ve diş apsesine de neden olabilmektedir. Hızla çoğalan bu bakterilerin alınmaması durumunda kemik ya da diş kaybı meydana gelebilir. Kanal tedavisinin uygulanması sayesinde diş kurtarılır ve ağrı hissi ortadan kalkar.

Kanal tedavisi olmanızı gerektiren durumları da şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır: Çiğneme ya da ısırma durumunda ağrı hissediyorsanız, yüzünüzde ve boynunuzda şişlik hissediyorsanız, diş etlerinizin şiştiğini fark ediyorsanız, diş etlerinizin koyulaştığı dikkatinizi çekiyorsa, diş etlerinizde sivilceye benzeyen şişlikler ile özellikle sıcak ve soğuk yiyecekler tüketilirken şiddetli ağrı hissediliyorsa, gece uykudan uyandıran, uzun süreli ve nabızsal ağrı mevcutsa kanal tedavisi zorunlu hale gelmiş olabilir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır şeklindeki soru da hastaların merak ettikleri en önemli konular arasında yer almaktadır. Kanal tedavisi öncesinde diş hekimi diş röntgeni isteyecektir. Bu röntgen ile dişte enfeksiyon oluşup oluşmadığı, dişteki hasar oranı ve kanal tedavisine ihtiyaç olup olmadığı ortaya çıkar. Diş özünün hasarlı olduğuna kanaat getirilirse kanal tedavisi işlemine başlanır. Eğer dişte apse oluşumuna bağlı ağrı varsa lokal anestezi uygulanır. Tedavinin ilk basamağı pulpanın başarılı bir şekilde çıkarılmasıdır. Bu aşamanın ardından diş içinde uygun aparatlar ile yeniden şekillendirme yapılır. Bu işlemler sırasında dişe birden fazla kez röntgen çekilir. Diş hekimi işlemin başarılı olduğuna kani geldikten sonra kanalların kontaminasyondan etkilenmemesi için kalıcı bir malzeme ile kanal doldurulur. Kalıcı dolgu yapılmadan önce 4-5 gün süre beklenilmesi gerekebilir. Bu süreç içinde hastanın acı çekmeden hayatına devam edebilmesi için geçici dolgu işlemi uygulanır. Sonraki seansta da kalıcı dolgu işlemi gerçekleştirilir ve hasta günlük hayatına döner. Kanal tedavisi sonrasında en az 2-3 saat bir şey yiyip içmek önerilmez. Kanal tedavisi oldukça başarılı bir yöntemdir. Kanal tedavisi uygulanan dişler doğru bakım yapıldığında ömür boyu kullanılabilir.