İMPLANT

İMPLANT

En basit tabiri ile eksik dişlerin tedavisinde kullanılan kalıcı sonuç veren bir tedavi yöntemidir. Çene kemiğinin içine yerleştirilen vidaların diş kökü görevi görmesine dayalı mantığı ile son derece kullanışlı bir tedavi çeşididir. Diş kökü görevi gören vidaların üstüne protez dişler yerleştirilir ve bu şekilde kişi kendi dişini kullanıyormuşçasına sağlıklı bir kullanıma kavuşur.

“İmplant tedavisinde diğer dişler zarar görür mü” sorusu sıklıkla karşımıza gelmektedir. İmplant tedavisi komşu dişlere zarar vermeden tamamlanır. Hiçbir komşu diş hasar görmeden eksik dişin yeri doldurulabilir. Diğer tedavi yöntemlerinde olduğu gibi komşu dişlerden destek alınması veya yan dişlerin kesilmesi gerekmez.

“İmpantın insan sağlığına zararı var mıdır” sorusuna da sıklıkla denk geliyoruz. İmplant yapımında kullanılan malzeme (titanyum) insan vücudu ile son derece uyumludur ve bünyeye hiçbir zararı olmaz.

“İmplantın ömrü ne kadar olur” sorusu da yine hastaların akıllarının takıldığı bir başka noktadır. İmplant hekim yönlendirmesine uygun olarak kullanıldığında 25-30 yıl dayanan bir yapıdadır.

“İmplant tedavisi kimlere uygulanır” şeklindeki soru da sık karşılaşılanlar arasındadır. 18 yaşın üstündeki çene ve yüz gelişimi tamamlanmış bireylere implant yapılabilir.

“Şeker hastalarına implant yapılabilir mi” sorusu da bir başka merak edilen konudur. Şeker hastalarına implant tedavisi yapılabilmesi için bu hastaların tedaviden önce şeker dengesini sağlamasına bağlıdır.

Aynı şekilde kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların da tedaviden önce ilaçlarını kesmiş olmaları gerekmektedir.

“İmplant uygulaması nasıl yapılır” sorusu da tedaviye başlayacak olan hastaların merak ettiği konuların başında yer almaktadır.

İmplant uygulamasına karar verilmeden önce detaylı muayene ve röntgen gereklidir. Bu işlemin ardından eğer implant karar verilmişse çene kemiklerinin ve varsa kalan köklerin ölçümleri gerçekleştirilir. Daha sonra tedaviye başlanır.

“İmplant tedavi süresi ne kadardır” sorusu ile de sıklıkla karşılaşılır. İmplant tedavisi hastanın genel sağlık, ağız sağlığı ve diş sağlığına göre değişkenlik gösterse de 3-4 ay gibi bir ortalama süre devam eder. Bu süreç yapay diş kökü diyebileceğimiz vidaların canlı doku olan çene kemiğine kaynaması için gereklidir.