DİŞ ÇEKİMİ

DİŞ ÇEKİMİ

Diş hekimliğinin temel amacı dişi ağızda tutmaktır. Ancak bazı durumlarda dişin çekilmemesi ağız ve diş sağlığının kalıcı olarak bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle diş çekimi zorunlu hale gelir. Toplumda diş çekimi diş hekimlerinden çekinilmesinin ana sebeplerinden biridir. Geçmişten getirilen korkular en çok bu alana yansır. Genel olarak lokal anestezi ile gerçekleştirilen diş çekimi operasyonu sonrasında hastanın bir süre ağrı hissetmesi normal karşılanmaktadır. Ayrıca dil ile temas, sigara içilmesi veya herhangi bir alet değdirilmesi çekilen diş sonrası oluşan yaranın iyileşmesini geciktirebilmektedir.

Diş çekimi sonrasında hastanın iyileşmesi doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesi ile doğru orantılıdır. Diş çekimi sonrasında 30 dakika süreyle bölgeye tamponla basınç uygulanmalıdır. Bu uygulama bölgede kanamanın durdurulmasına, pıhtı oluşmasına ve bölgenin kemik ile dolmasını amaçlamaktadır. Tampon uygulamasına dikkat edilmediği takdirde ağrılı bir süreç oluşabilecek ve yaranın iyileşmesi zaman alabilecektir. Yine lokal anestezinin etkisi geçene kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Uyuşukluk hissi geçse de çok sıcak veya çok soğuk yiyecekleri ile asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Diş çekiminden sonraki birkaç gün sert gıda tüketiminden kaçınılması da önerilir.

Diş çekimini takip eden en az üç gün boyunca alkol ve sigara kullanılmaması önemlidir. Yine diş çekimi yapılan bölgeye dil ile veya dışarıdan bir aletle dokunulması yaranın iyileşmesini geciktirebilir.

Diş çekimi sonrasında hastanın bir süre ağrı hissetmesi normaldir. Bu ağrının azalması için çekimi takip eden 8 saat boyunca dışarıdan soğuk uygulama yapılabilir.